TIPURI DE PIATRĂ

GNEISS

Gneiss-ul este o piatră naturală de calitate cu reflexii naturale foarte frumoase. Se foloseşte in construcţiile moderne de complexuri hoteliere, piscine, aqua parcuri, terenuri de golf, sate de vacanţă, pieţe, şeminee, acoperişurile caselor tradiţionale, eco-case, etc.

Culoarea poate varia între galben auriu, verde închis, brun sau multicolor. Atunci când privești o piatră gneiss gândul te duce către inima Pământului. Îți poți imagina jocul lavei și al plăcilor tectonice care au format-o. Toate aceste culori vibrante și puternice, împreună cu o foarte bună structura și rezistență, fac din gneiss una dintre cele mai puternice pietre naturale. Ideală pentru placaj interior și/sau exterior! Gneiss-ul se poate găsi în forme neregulate (poligonale) şi tăiate la dimensiuni în mai multe variante, care pot fi placate sub forma de modul.

 

LIMESTONE (CALCAR)

Calcarul este una din rocile naturale cele mai răspândite în natură. In comerţ, această piatră o poți găsi și sub denumirea de limestone. Este o piatră ideală pentru placări interioare și exterioare. Placări ale pereților, pardoselilor, dar și lucrări de pavaj ale curților sau aleilor. Poți obține blaturi superbe de baie și bucătărie. Sau scări și glafuri pentru geam cu un aspect deosebit.

Nuanţele pot varia de la alb la gălbui, cenuşiu sau chiar bej. Se recomandă montarea doar cu adeziv alb.

Nuanţele pot varia de la alb la gălbui, cenuşiu sau chiar bej elegant. Datorită culorii și rezistenței în timp, această piatră va oferi oricărui spațiu un lux si un rafinament aparte.

 

TRAVERTIN

Travertinul este o rocă sedimentară cimentată, formată pe fundul apelor, prin depunerea carbonatului de calciu din izvoarele de apă dulce. Prin șlefuire și lustruire, suprafața travetinului devine fină precum marmura. Se taie ușor, se șlefuiește bine și are rezistență bună la agenții atmosferici. Baia sau bucătăria ta pot avea un design deosebit dacă alegi blat din travertin! Travertinul se folosește cu succes in proiecte variate de amenajări interioare și exterioare. Se poate folosi atât in spații cu umiditate ridicată (băi), dar și în spații expuse la razele soarelui (fațade).

Culorile variază de la alb, crem, până la nuanţe de gri şi brun.

Suntem siguri că aspectul catifelat, eleganța și rafinamentul travertinului te vor inspira și impresiona încă de la prima vedere!.

 

ARDEZIE

Ardezia este o piatră naturală exotică și unică. Este rezistentă în timp, durabilă și îți dă sentimentul de longevitate. Culorile sunt apropiate de cele ale pământului, oferind căldură și un aer relaxat, natural. Este ideală pentru proiecte rustice, tradiționale, contemporane. Este o rocă ce nu se pătează şi nu absoarbe umezeala. Fiecare placă de ardezie vine cu o poveste unică ceea ce te ajută să personalizezi și să definești mai bine liniile creației. În funcție de culoarea pe care o alegi, poți oferi unui spațiu note rustice și romantice. Sau un aspect elegant și rafinat.

 

ANDEZIT

Andezitul este o rocă de origine vulcanică, foarte dură și ultra rezistentă. Suportă șocuri termice și abraziuni, de aceea este folosită în special ca piatră pentru construcții, pavare trotuare, trepte, drumuri, grădini, ziduri. Ca și culori, cele mai des întâlnite sunt nuanțele de cenușiu.

Suprafața nu este șlefuită sau polizată. Este neprelucrată, ruptă sau ghilotinată. Cu forme regulate sau neregulate. De aici și aspectul rustic.

Această piatră naturală te poate inspira să realizezi în spații exterioare multe proiecte moderne și îndrăznețe.

 

JURA

Jura este o piatră naturală ce creează o atmosferă deosebită prin linii și forme simple. Este un calcar dur, foarte potrivit pentru podele, lucrări de zidărie, decorare grădină și decorațiuni interioare. Jura are o rezistenţă la uzură foarte ridicată. De aceea se recomandă a fi folosită în zone cu trafic intens. Jura este foarte potrivită şi pentru incălzirea în pardoseală.

Are o grosime uniformă, așa că este foarte ușor de lucrat cu acest tip de piatră. Pentru montare se recomandă folosirea unui adeziv alb, flexibil. Impregnarea se face dupa 10 zile de la montare.

Depunerile de plante și fosilele sale dau acestei pietre un aspect cald, mediteranean. Rezultatul placării cu jura este o operă de artă ce ajunge să domine interiorul și să ofere personalitate oricărui spațiu.

 

MARMURĂ

Marmura este o piatră naturală care îmbunătățește aspectul estetic și sporește rezistența construcțiilor. Se utilizează la scară largă în amenajări interioare şi exterioare. O regăsim în pardoseli, scări interioare sau exterioare, blaturi, glafuri și diferite ansambluri decorative. Multe construcții, deși realizate din marmură cu secole în urmă, astăzi sunt intacte la fel ca în prima zi. De exemplu Taj Mahal.

Marmura este o piatră naturală de culoare luminoasă. Printre preferatele arhitecților se află marmura albă datorită purităţii, rezistenţei şi stilului minimalist pe care îl impune.

 

GRANIT

Granitul este o rocă masivă de origine magmatică. Una din cele mai valoroase roci de construcție. Fiind un material foarte dur, cu mare rezistenţă la tăiere, este ideal pentru a prelua şi suporta greutăţi mari. De aceea este folosit la realizarea pardoselilor pentru trafic intens.

Este frecvent utilizat la placarea clădirilor comerciale, instituțiilor și monumentelor. Pentru amenajări interioare și exterioare. O piatră foarte potrivită pentru şeminee, trepte, blaturi,  alei, terase, piețe sau spații publice. Rezistă foarte bine la condiții atmosferice stresante.

Această rocă dură este ideală pentru blaturi de bucătărie, chiuvete, băi și dușuri. Face față cu succes acizilor menajeri și soluțiilor caustice. Nu se zgârie, nu se pătează, rezistă la variații de temperatură și nu își schimbă culoarea.

Încadrat într-o construcție, granitul aduce un echilibru perfect între rezistență și estetică. Structura sa uniformă îl face foarte potrivit pentru un spațiu cu aspect simplu și plin de eleganță.

TIPURI DE FINISAJE

MAT

Este un finisaj neted, neşlefuit al suprafeţei pietrei. Marginile pietrei pot fi tăiate drept sau oblic (teşit) în funcţie de aspectul final dorit. Un aspect clasic sau unul contemporan.

 

LUSTRUIT

Presupune un finisaj lucios, strălucitor al suprafeţei pietrei, cu marginile drepte sau tăiate oblic (teşite).

 

TUMBLED

Se referă la diferite procedee de uzură/deteriorare, care conferă pietrei un aspect uzat, pentru un efect estetic deosebit.

 

PERIAT

Este o metodă de finisare care conferă pietrei doar o uşoara textură la suprafaţă şi o margine fină.

 

FIAMAT

Este un procedeu de finisare prin care se conferă materialului o textură puternică, graţie cristalelor din structura acesteia. Metoda presupune încălzirea suprafeţei pietrei şi apoi răcirea sa bruscă, fapt care generează desprinderea unor cristale din structura materialului. În urma acestui procedeu, folosit îndeosebi în cazul granitului, se obţine o textură antiderapantă, ideală pentru a fi folosită în pavaje exterioare.

 

SPLIT FACE – SCAPIȚAT

Presupune despicarea în mod natural a suprafeţei pietrei, prin divizarea blocurilor de piatră de-a lungul laminărilor sale naturale.

 

BUCIARDAT

Buciarda este un ciocan cu colţuri, cu ajutorul căruia se imprimă adâncituri pe suprafaţa pietrei, prin lovire. Suprafaţa rezultată este rugoasă şi se obţine aşa numitul  aspect de bob de orez.